10+1 farsangi játékötlet

Hamarosan mindenhol elkezdődik a farsangi láz. Kicsik és nagyok egyaránt jelmezbe bújva, fánkot majszolva, vidám dalokat énekelve és izgalmas játékokat játszva fogják üldözni a telet.
Idén a farsangi időszak január 6-tól február 17-ig tart. Ha már most kedvetek támadt ötletelni a februári időszakra, akkor ez a blogposzt igazán nektek való: 10+1 fantasztikus farsangi játékötletet mutatok most be nektek, tartsatok velem!

1. Hely csere-bere:

A gyerekeknek különböző színű/mintázatú maszkokat osztunk ki, azonban akadnak egyformák is (ezeket előzőleg egy kézműves foglalkozáson akár ők maguk is elkészíthetik).

Körbeülünk. Az egyik gyerek a kör közepére áll, ő fogja irányítani a játékot, rajta nincs maszk és széke sincs.

Számára tetszőleges módon egészíti ki az alábbi mondatot: „Cseréljenek helyet azok, akik ……….. maszkot viselnek.” (Pl. narancssárga pöttyös, zöld, kék csíkos stb.)

A mondat elhangzása után akire ráillik az utasítás, gyorsan feláll és új helyet keres magának. A kör közepén álló gyerek célja pedig az, hogy ő is helyet találjon magának. Akinek nem jut hely, átadja a maszkját és ő lesz az új játékvezető.

2. Tartsd életben a lufikat

A gyerekek 4-5 fős csoportokat alkotnak, körbeállnak és megfogják egymás kezét.

Mindegyik csoportba 2-2 lufit dobunk be. Céljuk minél több ideig a levegőben tartani a lufikat úgy, hogy nem engedik el egymás kezét.

3. Lufi „durr”

Építsünk egy számunkra tetszőleges akadálypályát, és a végére helyezzünk egy nagy, lufikkal teli kartonlapot (kétoldalú ragasztóval könnyedén felragaszthatjuk rá a lufika). A lufik/egy-egy lufi belsejébe előzőleg kis cédulákat rejthetünk, melyeken különböző jutalmak láthatóak, pl.: két cukorka, egy fánk stb.

A gyerekek feladata az akadálypálya végéhez érkeztekor szájukba venni egy villát, és megadott időn belül minél több lufit kipukkasztani úgy, hogy közben a kezüket nem használhatják.

4. „Vigyázz, kész, öltöztess!”

Két dobozba ruhákat és kiegészítőket készítünk elő (pl. szoknya, nadrág, ing, napszemüveg, óra, kalap stb.).

A gyerekeket két csoportra osztjuk, majd mindkét csoportból kiszámolunk egy-egy gyereket.

A kiválasztott gyerekek a dobozok mellé állnak, majd a többiek velük szembe egy kis távolságra egy oszlopba felsorakoznak.

Az első gyerek sípszóra indul, feladata ráadni társára egyetlen ruhadarabot, majd visszafutni és lepacsizni a soron következővel, aki ekkor indulhat.

Amelyik csapat hamarabb feladja az összes ruhát a társára, az nyeri a játékot.

5. Fánktorony

A játékot játszhatjuk rendes fánkokkal is, azonban el is készíthetjük só-liszt gyurmából.

A gyerekeket két egyenlő létszámú csapatra osztjuk, majd 1-1 fánkkal teli asztal elé sorakoznak.

Feladatuk minél több fánkot egymás tetejére helyezni, ezzel egy nagy tornyot készítve.

Minden gyerek egyszerre csak egy fánkot helyezhet fel, majd a sor végére fut.

Az a csapat nyer, akinek először sikerül felhelyezni az összes fánkot egymásra. (Ha időre játszuk, akkor az a csapat nyer, akinek a megadott idő leteltével magasabb a tornya.)

Abban az esetben, ha valamelyik csapatnak eldől a tornya, kétféleképpen alakíthatjuk a játékot: vagy automatikusan a másik csapat nyeri a játékot, vagy elkezdhetik újraépíteni a tornyot.

6. Kinek a jelmezéből hiányzik?

A játék nagyon egyszerű. Minden gyerek a jelmezének egy kiegészítőjét odaadja a játékvezetőnek úgy, hogy a többiek ne lássák (lehetőleg olyan darabot, mely nem túl feltűnő, ha nincs a gyereknél, pl.: fakanál, fésű, varázspálca, lasszó, pisztoly).

Ezeket egy nagy zsákba helyezzük. A gyerekek félkörbe ülnek, majd a soron következő játékos kimegy a zsákhoz, húz belőle egy tárgyat, és megpróbálja kitalálni, kinek a jelmezéhez tartozik. Ha kitalálja, visszaadja a társának.

7. Maszkrengeteg

A teremben a gyerekek tudta nélkül maszkokat rejtünk el, minden színből/mintából 2 darabot. A gyerekek célja minél több párt megtalálni.

A játék végén ha a párok darabjai két gyereknél vannak, akkor őket egymás mellé állítjuk.

8. Fánksütés

Ez a játék tökéletes kezdete lehet egy közös fánk sütésének.

Az udvaron kis papírdarabokat rejtünk el, akár kindertojásos meglepetésdobozban. Mindegyik papíron 1 hozzávaló képe található.

A gyerekek feladata minél többet megtalálni egy megadott időn belül.

A játék végén összegezzük, mik is kellenek a fánk elkészítéséhez, sőt, a gyerekek akár be is válthatják a megtalált képeket a hozzávalókra.

9. Cibere vajda és Konc király küzdelme

A gyerekeket két csoportra osztjuk: Cibere vajda csapata és Konc király csapata.

Cibere vajda csapata képviseli a böjti ételeket (célszerű a zöldségekkel, magvakkal azonosítani), míg Konc király csapata a zsíros, húsos ételeket kedveli.

A csoportokat egymás mellé állítjuk fel. Nehezítésként össze is keverhetjük őket, ekkor célszerű kitűzőket kiosztani, hogy lássuk ki, melyik csoport tagja.

A játékvezető ételnevekkel egészíti ki az alábbi mondatot: „Guggoljon le az, aki szívesen megeszi a …….!”

Akire érvényes az adott kijelentés, teljesítenie kell az utasítást.

Pl.: Guggoljon le az, aki szívesen megeszi a csirkepaprikást! – ekkor mindenki leguggol, aki Konc király csapatához tartozik, a többiek állva maradnak.

Aki háromszor hibázik, az a játékból kiesik. Az lesz a győztes, aki a játék végig bent marad.

10. Farsangi activity

Egy nagy kartonból készült kockára az activity feladatainak jelképeit rajzoljuk (mutogatás, körülírás, rajzolás).

Az óramutató járásával megegyező irányba haladunk. A soron következő játékos dob egyet a kockával, majd a kártyapakliból húz egy lapot. A rajta szereplő farsanghoz kapcsolódó szót kell elmutogassa/körülírja/lerajzolja úgy, hogy a többiek kitalálják, mielőtt a homokóra lepörögne. Ha teljesíti a feladatot, megtarthatja a kártyát, ha nem, akkor átadja a játékvezetőnek.

A cél minél több kártyát összegyűjteni, hiszen a játék végén a legtöbb kártyát birtokló játékos nyer.

10+1. Farsangi activity-bemutatkozó

A gyerekek a bemutatkozás elején a farsangi activity-pakliból húznak egyet (mutogatás, körülírás). Ahhoz mérten, hogy milyen tevékenységet húztak ki, úgy kell bemutassák, minek is öltöztek ők.

(Ide kattintva letölthetitek ezeket a kártyákat, melyeket akár színeslapra is kinyomtathattok.)

Leopold Beáta
Leopold Beáta
"Vezesd őket, utat ne tévessz, / S magadhoz mindig hű maradj, / Mert élen állsz, és messze látszol, / Sose feledd: példa vagy!" – Nagy László –