Hasznos és kreatív, kézzel készült anyák napi ajándékötletek

Mindenki szereti olyasvalamivel meglepni szeretteit, melyek utána hasznosak az ajándékozott fél számára, és nem csak porfogóként szolgálnak.
Még három nap maradt az anyák napjáig, tehát már nincs sok időnk megtalálni, elkészíteni az idei tökéletes ajándékot. Hogy megkönnyítsem a gondolkozást, elhoztam 5 általam készített, kedves ajándékötletet. Válogass kedvedre és készítsd el az anyukádhoz legjobban illőt! 🙂

1. Szívecskés, édesanyás vászontáska

Egy anya mindenhová magával viszi a szívében a gyerekeit. Ezt jelképezi ez a kis, kézlenyomatos vászontáska is.

Az elkészítéséhez szükségetek lesz egy vászontáskára, piros textilfestékre, és egy számotokra tetsző színű textilfilcre.
Mérjétek ki, kb hová szeretnétek rakni a kis szívet és jegyezzétek meg ceruzával. Fessétek be először az egyik kezeteket, nyomdázzátok a táskára a szív egyik felét, majd a másik kezeteket befestésével nyomdázzátok le a szív másik felét is (miután nyomdáztatok az egyik kezetekkel, rögtön mossátok le, frissen még könnyedén lejön).
Ha megvagytok a szívecskével, írjátok alá, hogy „Édesanya”, anyukátok nevét vagy akár a ti neveteket.

Tipp: ha többen szeretnétek egy vászontáskát készíteni, elszórtan mindannyian nyomdázzatok 1-1 szívecskét, és mindenki írja a saját nevét az általa készített szív alá.

2. Hímzett póló/zokni

Ajándékba pólót… hmm. Na de ha még két kezünk munkája is benne van a pólóban, az teljesen más! 🙂

Szükséged lesz egy anyukádnak méretben megfelelő pólóra bármilyen színben, hímzőcérnára és tűre. A pólóra írd fel/rajzold fel a mintát, melyet kiszeretnél hímezni, majd láss neki a munkának (figyelj, hogy az anyagot feszesen tartsd).

3. Kézzel készült könyvjelzők

Anyukád is szeret olvasni? Készíts neki egy kis könyvjelzőt!

Az első kis variáció a spatulából készült könyvjelző.
Ehhez szükséged lesz: egy spatulára, egy kis darab szalagra/masnira, és színes/gumírozott lapra.
Házikedvenceteket vagy egy anyukád által kedvelt állatot, tárgyat rajzolj meg a lapon, vágd ki, majd ragaszd a spatula végére. A spatulát díszítsd ki tetszésed szerint, és ha kisállatot alkottál, ragaszd a nyakára a szalagból készült masnit.

A második variációhoz egy gémkapocsra és színes/gumírozott lapokra lesz szükséged, valamint egy színes filcre. Ha anyukád szereti a Harry Pottert vagy van valamilyen más kedvenc filmkaraktere, akkor ez az ő tökéletes könyvjelzője. A gumírozott lapokra rajzold meg a karakter fejének elemeit, vágd ki, majd ragaszd ezeket egymásra. Ha készen vagy, ragaszd a gémkapocs végére.

4. Kézzel festett bögre

Legyen szó teáról vagy kávéról, egy szívvel készített csészéből biztosan más lesz az íze. 🙂

Könnyedén elkészítheted anyukád új, kedvenc csészéjét a reggeli italához, mindössze egy egyszínű bögrére, akril festékre, egy befejező (vízálló) lakkra (ezeket hobbiboltokban, papír és írószeres boltokban könnyedén találsz), illetve egy ecsetre lesz szükséged.

A bögrére fesd rá az általad választott mintákat, hagyd teljesen megszáradni, majd fesd le a fedőlakkal, és ezt is hagyd teljesen megszáradni.
Ha maximálisan megszáradt a festék és a lakk is, a bögre kézzel mosható lesz (mosogatógépbe ne tegyétek be).

5. Képeslapba rejtett virág

Egy képeslap általában szokott társulni az ajándékaink mellé, hiszen tökéletes kiegészítő. Na de csavarunk rajta egyet, és egyszerre ajándékozuk képeslapot, virágot, és leszünk környezettudatosak, ugyanis ez a képeslap teljesen újrahasznosított.

Az elkészítéséhez szükséged lesz újságpapírokra, egy kis vízre, viragmagokra és egy aprítógépre.
Az újságpapír lapot apró darabokra vágjuk, beletesszük az aprítógépbe és féligen felül töltjük vízzel. Addig aprítjuk, míg egy formázható masszát kapunk (ha nem áll össze, adagolj még hozzá egy kis vizet). Ha ezzel megvagyunk, hozzászórjuk a virágmagot, elkeverjük, majd kicsavarjuk a víz jó nagy részét a masszából. Egy négyszögletü dobozba/sütőformába (a képeslap méretétől függően) eloszlatjuk a masszát, egy jó nedvszívó ronggyot ráterítunk a tetejére, majd meleg helyre helyezzük. Pár óra múlva a rongyot levehetjük és hagyjuk teljesen megszáradni a masszánkat. Ha megszáradt, jöhet a dekorálás és készen is vagyunk.

Tipp: ehhez a méretű kepeslaphoz 3 A3-as újságlapot használtam fel és kb. 100 ml vizet.
Az ajándék hasznosítása: törjetek le egy darabot a képeslapból, ültessétek el a földbe, öntözzétek meg egy kicsit és várjatok, míg idővel szép virágok bújnak ki majd belőle.

Remélem sikerült hasznosabbnál-hasznosabb ötletekkel előrukkolni és ha csak kicsit is, de hozzájárulni ahhoz, hogy minden Anya szíve melegebb lehessen majd május 2-án. 🙂

Megosztás
Leopold Beáta
Leopold Beáta
"Vezesd őket, utat ne tévessz, / S magadhoz mindig hű maradj, / Mert élen állsz, és messze látszol, / Sose feledd: példa vagy!" – Nagy László –