Húsvéti tojásfestés hagymahéjjal és kurkumával

A húsvéti tojásfestés idén sem maradhat el, maximum a tojások számán módosítunk.
Tudtad, hogy először 1615-ben, Strassburgban említik a húsvéti tojásokat? Ezek eredetileg egyszínűek voltak. Nyugat-Európában a leginkább elterjedt szín a piros, Kelet-Európában pedig az arany volt, és csak a 17. században kezdték többszínűvé festeni, illetve különféle mintákkal ellátni a tojásokat.

Mára már rengeteg felé tojásfestési technika alakult ki, így mindenki könnyedén megtalálhatja a saját ízlésének megfelelőt.


Na de mit tegyünk, ha a fenttarthatóság jegyében szeretnénk ezt a szokást is továbbvinni, vagy ha későn kezdtünk el tojásfestéket vadászni a boltok polcain, és már nem maradt egy sem?

Nyugi, erre is nagyon sok megoldás van: hagymahéj, kávé, kurkuma, áfonya, csalán stb.
Idén én is úgy döntöttem, hogy a nagymamám által jól bevallt tojásfestési technikák egyikét választom, így rögtön pucolni is kezdtem a hagymákat. A folyamat közben kaptam motivációt, hogy a kurkumás verziót is kipróbáljam, és nagyon jó ötlet volt. 🙂

A sárgás tojások a kurkumával színezettek, míg a pirosas, mintás tojások a hagymahéjjal festettek

Ha szeretnéd idén te is szép márványmintásra készíteni a tojásokat úgy, hogy tulajdonképpen újrahasznosítasz, vagy szeretnél néhány sárga színű tojást is az ünnepi asztalon tudni, mely természetes alapanyaggal van színezve, olvasd tovább a posztot.

Amire szükséged lesz a hagymahéjas festéshez:

  • tojásokra
  • a vöröshagyma héjára (tipp: ha lilahagymát is használsz a vörössel kombinálva, mégszebb lesz az eredmény)
  • egy régi, már nem használt harisnyára (ha tudtok, ti inkább barnát használjatok)
  • sóra
  • ecetre

Amire szükséged lesz a kurkumás festéshez:

  • tojásokra
  • kurkuma porra
  • ecetre

Hagymahéjas tojásfestés:

Első lépésként a tojásokat jó alaposan megmossuk és szárazra töröljük.

A hagymák külső héját lehántjuk, majd kissebb darabokra aprítjuk.

A harisnya szárát levágjuk, majd elkezdünk hagymahéjat tenni bele. Erre jöhet egy tojás, és köré jó szorosan szintén hagymahéjakat teszünk. Ha a tojás minden oldalát borítja már hagymahéj, a harisnyát jó szorosan rákötözzük, és jöhet a következő.

A vizbe jó sok sót teszünk és mehet bele az ecet is. Kb. 1,5 liter vízhez 3 nagy evőkanál ecet jön. Vigyázz, ne ecetezd túl a vizet, hiszen akkor a tojás héját nagyon lemarja (picit énis többet tettem a kelleténél, de nem vészes), de ne is finomkodd el.

A már becsomagolt tojásokat beletesszük a vízbe és kb. 20-30 percig főzzük benne (ha már fő a víz, vedd alacsonyabbra a lángot, hogy ne törjenek szét a tojások). A végén levettem a tűzről a tojásokat és még 5 percig állni hagytam a vízben őket.

A tojásokat kicsomagoljuk, szárazra töröljük, bármilyen zsírral, vagy szalonnabőrrel megkenjük, hogy fényt kapjanak, és készen is vagyunk.

Kurkumás technika:

Az első lépés itt is a tojások alapos megtisztítása.

Egy lábasba vizet öntünk, majd annyi kurkuma port adagolunk hozzá, ami szép, intenzív sárgára beszínezi. Ezt követően jöhet hozzá az ecet, mely adagját a fent leírt módon tudjátok kiszámolni.

A tojásokat belehelyezzük a vízbe és 30 percig főzzük a lángot lennebb véve, majd 10 percig állni hagyjuk még a vízben (leginkább én ennél a verziónál adtam hozzá több ecetet a szükségesnél, viszont egy pozitívum mégis származptt belőle: ahogy óvatosan töröltem, itt ott kifeheredett a tojás, így ennek is cikk-cakkos mintája lett, ami nekem nagyon tetszik).

Ezeket is szárazra töröljük, bekenjük valamilyen zsiradékkal, és el is készültünk.

Már csak egy mohával vagy szalvétával kibélelt tálkába kell helyeznünk az elkészült tojásokat.
Idén én egy újságpapírból font kis tálikóba helyeztem, mely ismerős lehet számodra, ha rég olvasod a posztjainkat (link ITT). Még karácsonykor készítettem el ennek egy kissebb változatát mézeskalácsoknak, és most húsvét előtt fontam egy nagyobbat is, hogy ebbe kerülhessenek a tojások.

A végeredmény csinos újságpapír tálikóban tálalva

Készítsétek el ti is az idei húsvéti tojásokat és ha tudjátok, válasszátok a természetes színezőanyagokat. Ha elkészítettétek a két ötlet egyikét vagy bármilyenre is festettétek meg a tojásokat, küldjétek el nekünk vagy jelöljetek meg a képen minket is, hogy láthassuk az idei alkotásaitokat. 🙂

Leopold Beáta
Leopold Beáta
"Vezesd őket, utat ne tévessz, / S magadhoz mindig hű maradj, / Mert élen állsz, és messze látszol, / Sose feledd: példa vagy!" – Nagy László –